5 Haziran 2012 Salı

Fırında Gondol Kabak








Malzemeler:

1 kg. kabak
250 gr. kıyma
1 soğan
3-5 diş sarımsak
1 domates
Tuz-karabiber
1 kaşık salça
2-3 kaşık sıvı yağ
Kaşar peyniri

Yapımı :

Kabakları kazıyarak kenar fazlalıklarını alıp boyuna ikiye bölün. Ortalarını bir kaşık ya da kabak oyucu ile oyarak çıkarın. Tıpkı bir kayığa benzeyecek. Çıkardığınız parçaları atmayın, lazım olacak. Gondol şeklindeki kabakları tuzlu suya koyarak haşlayın. Kaynadıktan sonra 5 dakika filan kalacak içinde, sertliği gidecek, yenilebilir kıvamda olacak. Çünkü fırında sadece kaşar eriyene kadar kalacak. Ama sudan çıkarırken de dağılacak kadar haşlamayın. ( İlk yaptığımda başıma geldi de, sonra parça parça tepsiye döşeyip harcını öyle koymak zorunda kalmıştım. )

Bir derin tavaya sıvı yağ koyun, soğanları pembeleştirin. Sarımsakları dövüp atın . Sonra içine kabaklardan çıkardığınız parçaları dökün. ( Biraz doğramakta fayda var .) 4-5 dakika çevirdikten sonra kıymayı ekleyin. Kıyma su salıp toplamaya başladığında blenderdan geçirdiğiniz ya da ince doğradığınız domatesi ( küçükçe 2 tane - Çanakkale ise 1 yeter) ekleyin. Tuz-karabiber koyun. Kısık ateşte pişirin. Domates suyu da çekmeye başladığında altını kapatın.

Bir fırın tepsisine kabakları dizin. Her birinin içine pişirdiğiniz harçtan tepeleme koyun. Üzerine ince kaşar dilimleri koyun. ( Her yeri kapansın ) 1 bardak salçalı su hazırlayıp tepsinin zeminine dökün.

180 derece fırında kaşar kızarana kadar tutun. Enfes bir yaz yemeğidir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder