15 Mart 2016 Salı

Açma Börek





Malzemeler:

300-350 gr. kadar un 
50 ml. zeytinyağı
50 ml. süt ya da 1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
Yarım tatlı kaşığı tuz (silme)
130 ml. ılık su
kabartma tozu

Kıvamı ayarlamak için un-su eklenebilir. Çok yumuşak hamur olursa salar ve yapışır açılırken. Fazla yumuşak olmasın. 55-60 gr. büyüklüğünde yuvarlaklardan 9-10 adet çıkıyor. 

Üstü için

1 yumurta sarısı
Arzuya göre susam

Açarken

Zeytinyağı ve fırça ( Ne kadar mı? Bilmem, bittikçe ekledim ben bardağa :) )
1 su bardağı un-1 su bardağı nişasta ( Harmanlanacak ) 

İç için

250 gram kadar kıyma
Sıvı yağ
2 orta boy patates
1 büyük soğan
1 çay kaşığı tuz
Karabiber, arzuya göre pul biber

Yapımı :

Unun çoğunu yoğurma kabına eleyin. Su hariç tüm malzemeleri ekleyin. Suyu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yoğurdukça su-un ekleyin. Yumuşak-ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun. 

Bir tepsiye pişirme kağıdı serin. Hamuru yuvarlak bezeler haline getirip tepsiye dizin. Birbirine değmesin. Sonunda bu hamur tepsisinin üstünü nemli bir bezle kapatın ki, bezeler kurumasın. 

Doğradığınız soğanı derince bir tavada, sıvı yağda kavurun. Kıymayı ekleyin. Onu da kavurun. Patatesleri soyup rendelemeniz gerek. Ben blenderda çeviriyorum. Çiğ olarak kıymalı karışıma ekleyin. Hepsini birlikte pişirin, patates pişene kadar. Tabii kısık ateşte, patates yanar yoksa. Tuz ve baharatları unutmayın. ( Ben karabiber-tatlı biber-acı seven varsa birazcık da pul biber ekliyorum. ) Sonra ocaktan alın. Soğusun biraz. ( Bu iç malzeme sitede yufka kullanılan böreğin de iç malzemesi. En favorim çünkü. Dilerseniz peynir, sadece kıyma, ıspanak-kaşar... filan da kullanabilirsiniz. Paşa gönül...)

Nişasta ve unu harmanlayın. Her bir bezeyi açılabildiği kadar açın. Sanırım 40-45 cm. çapında oluyor...



Açtığınız yufkanın yarısına yağ sürün. Diğer yarısını üstüne kapatarak yarım ay şeklini verin.


2.kata da yağ sürdükten sonra yufkanın düz kısmına iç malzemeden koyun.Kenarları hafifçe içe kıvırın.


Yuvarladıktan sonra dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Dilerseniz gül, dilerseniz tüm tepsiyi dolayarak, dilerseniz çubuk şeklinde bırakıp aralıklarla bıçakla keserek...Paşa gönül :)



Üstüne yumurta sarısı ve susam. 180 derece fırında yaklaşık yarım saatte böyle bir şey oluyor. Afiyet olsun! 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder