Malzemeler:
300-350 gr. kadar un
50 ml. zeytinyağı
50 ml. süt ya da 1 çorba kaşığı yoğurt
50 ml. süt ya da 1 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba
kaşığı sirke
Yarım tatlı kaşığı tuz (silme)
130 ml. ılık su
kabartma
tozu
Kıvamı ayarlamak için un-su eklenebilir. Çok yumuşak hamur olursa salar ve yapışır açılırken. Fazla yumuşak olmasın. 55-60 gr. büyüklüğünde yuvarlaklardan 9-10 adet çıkıyor.
Kıvamı ayarlamak için un-su eklenebilir. Çok yumuşak hamur olursa salar ve yapışır açılırken. Fazla yumuşak olmasın. 55-60 gr. büyüklüğünde yuvarlaklardan 9-10 adet çıkıyor.
Üstü
için
1 yumurta
sarısı
Arzuya göre susam
Arzuya göre susam
Açarken
Zeytinyağı ve fırça ( Ne kadar mı? Bilmem, bittikçe ekledim ben bardağa :) )
1 su
bardağı un-1 su bardağı nişasta ( Harmanlanacak )
İç için
250 gram kadar kıyma
Sıvı yağ
2 orta boy patates
1 büyük soğan
1 çay kaşığı tuz
Karabiber, arzuya göre pul biber
Yapımı :
Unun çoğunu yoğurma kabına eleyin. Su hariç tüm malzemeleri ekleyin. Suyu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yoğurdukça su-un ekleyin. Yumuşak-ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Bir tepsiye pişirme kağıdı serin. Hamuru yuvarlak bezeler haline getirip tepsiye dizin. Birbirine değmesin. Sonunda bu hamur tepsisinin üstünü nemli bir bezle kapatın ki, bezeler kurumasın.
Nişasta
ve unu harmanlayın. Her bir bezeyi açılabildiği kadar açın. Sanırım 40-45 cm. çapında oluyor...
Açtığınız yufkanın yarısına yağ sürün. Diğer yarısını üstüne kapatarak yarım ay şeklini verin.
2.kata da yağ sürdükten sonra yufkanın düz kısmına iç malzemeden koyun.Kenarları hafifçe içe kıvırın.
Yuvarladıktan sonra dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Dilerseniz gül, dilerseniz tüm tepsiyi dolayarak, dilerseniz çubuk şeklinde bırakıp aralıklarla bıçakla keserek...Paşa gönül :)
Üstüne yumurta sarısı ve susam. 180 derece fırında yaklaşık yarım saatte böyle bir şey oluyor. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder