25 Kasım 2011 Cuma

Pizza Yapımı








Birkaç gün önce bir pizza yapımı atölyesine katıldım. Birbirinden güzel pizzalar yapıp yedik. Kalan hamurdan ve sostan da yürütüp ertesi gün evde de yaptım. Aldığım tüm notları temize geçirip buraya ekledim. Yediğim en güzel pizzalardı.

" DEVAMI" bölümüne basarsanız ayrıntılı bir anlatım bulacaksınız. Gözünüz korkmasın. Uzun uzun anlattım, zor değil, sadece çenem düştü :) Dünyanın en güzel pizzasını yapmaya hazır mısınız? Bir daha fastfood pizza yiyemeyeceğinize bahse girerim!







Malzemeler:

Hamuru için:

Aslında en güzeli mutfak terazisi. Sizce de artık bir tane edinmenin vakti gelmedi mi? 3 kuruşa marketlerde satılıyor...Terazisi olmayanlar için basitleştirdim. Ama en iyisi tartmak...


1 kg. un ( Bu paketiyle satıldığından kolay değil mi? )

500-600 arası mg. ılık-sıcağa yakın su ( Tartıda 2 büyük bardak suya denk düştü ) ( Biraz daha yumuşa bir hamur isterseniz suyu biraz daha ekleyebilirsiniz. Ele yapışmasın yeter. Çok da yumuşamasın. Mayalandığında yapış yapış bir şey olur.) 

25 gr. zeytinyağı ( Bu da yaklaşık yarım çay bardağına geldi )

1 paket instant maya ( Ya da 25 gr yaş maya ya da 15 gr. suda aktifleştirilmiş kuru maya)

1 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için:

1 bardak domates püresi ( Taze domates kullanacaksanız domatesin kabukları soyulup içinin sulu-çekirdekli kısmını çıkarabildiğiniz kadar çıkarın ve öyle blenderdan geçirin. Kış ise konserve domatesin katı kısımları kullanılabilir. Ya da marketten Demko'nun doğranmış domatesi alınabilir. Kayınvalidemin yazdan yaptığı domates konserveleri hayat kurtarıyor. ) 

1 paket taze kıyılmış fesleğen ( Büyük marketlerde dolapta satılan fesleğen kullanabilirsiniz. Onlar 20 gr.lık paketlerde satılıyor ve gayet yeterli )----Zamanla evde taze fesleğen bulundurmanın zorluğunu kabullendiğimden, bunu kuru fesleğen ile yapıyorum. Hiç de kötü olmuyor. Göz kararı (1-2 çorba kaşığı filan ) ekliyorum...Siz de öyle yapabilirsiniz...

1 yemek kaşığı zeytinyağı

2-3 diş sarımsak

Yarım yemek kaşığı salça ( Eğer kışsa ve domatesler renk vermiyorsa kullanın. Yoksa gerek yok )

Hamur için not:

Hamur yoğurulup mayalandırıldıktan sonra buzdolabında 1 gün bekletip sonra da kullanabilirsiniz. Yani o gün işiniz varsa diye söylüyorum. Ama saklama koşulu şu:  Ya kap streçlenerek ya da geniş buzdolabı poşetlerine konup ağzı bağlanarak buzdolabının normal gözüne konacak. Püf nokta şu, hamura kabaracak alan bırakmalı ve hava almaması sağlanmalı.


Hamuru yoğurma:

Unun yarısını yoğurma kabına eliyoruz. Suyun yarısını da koyuyoruz. Maya-şeker-tuz-zeytinyağını koyuyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz. Un ve suyu azar azar ekliyoruz. Eline yapışmayacak bir kulak memesi kıvamında olacak. Büyük boz buzdolabı poşetine koyup ( ağzını bağlıyoruz ama kabaracak alan bırakarak )  ya da yoğurma kabının üstünü nemli bir bezle kapatıp oda sıcaklığında mayalandırıyoruz (bez sadece kabı kapatsın, hamura değmesin.) Ben fırınımı 40-50 dereceye ayarlıyorum. İçinde bırakıyorum. Daha çabuk mayalanıyor. Tabii kış ise...Mevsim yazsa hiç gerek yok...

Mayalandırdıktan sonra tekrar yoğurarak küçültüyoruz.

250 lık bezeler yapıyoruz. Bu, portakalı geçtim, greyfurt büyüklüğünde bir şey (Bunu standart fırın tepsisi büyüklüğünde yuvarlak olarak açacağız. Başta verdiğim un-su miktarını toplamda 1750 gr filan olacak şekilde kıvamı bozmadan arttırınca-yani 1100 gr un-600 cc su filan- toplam 7 adet pizza çıkıyor.) 

Sos yapımı:

Fesleğen-sarımsak-domates ve zeytinyağını derin bir kaba koyup çorba çırpan blender ucuyla çırpıyorum ben. Sarımsaklar iyice eziliyor.

İstersek karabiber-toz kırmızı biber gibi baharatlarla da çeşnilendirebiliyoruz.

Hamuru açma:

250 gr.lık mayalandırılıp tekrar yoğurulup yuvarlatılmış bezeleri bir pişirme kağıdı serilmiş tepsiye alıyoruz ve üstünü nemli bir bezle kapatıyoruz. 

İrmik ya da mısır unu ile tam standart ankastre fırınların tepsisi ölçüsünde açıyoruz. (Bu unlar önemli. Buğday unu değil, dikkat) Püf nokta hamurun üstüne çok baskı uygulamamak. Bunun için oklava kullanabilirsiniz merdane yerine. Daha iyi sonuç verir. Lifler birbirine geçmemeli. Oklavayla açmayı bilmeyenler de başarabilir. Oklavaya dolamıyoruz, baskı uygulayarak...Yarıdan sonra elle çekeleyerek de şekil verebilirsiniz. Arada irmik serpin, yapışmasın.




Açtıktan sonra oklavaya atıyoruz. Fırın tepsisine aynı ebatta pişirme kağıdı seriyoruz ve hamuru yayıyoruz. Önce sosumuzu sürüyoruz. Sosu kenarlardan bir parmak boş kalacak şekilde kaşıkla ya da fırçayla döküp dağıtarak sürüyoruz. 




 Üstüne istediğimiz malzemeleri ekliyoruz. (Sucuk-sosis-salam-kıyma-mantar-kırmızı biber-yeşil biber-piyazlık soğan-domates (ama sulu kısımları çıkarılıp ince doğranmış) doğranmış zeytin-haşlanmış brokoli,patlıcan…ne seviyorsanız. Ama çok çeşide boğmayın...) 






Üstüne rende permasan (ideali bu) ya da mozerella (daha uygun fiyatlı) serpiyoruz. Kaşar da konulabilir. Daha da ekonomik.. Ama biraz daha yağlı oluyor, söyleyeyim. 



Pişirme:

220-230 dereceye ulaşmış fırında 12 dakika kadar fırınlıyoruz. Misafir sayısı çok olunca biraz sabretmeleri gerek. Eğer fırınınızın pizza modu varsa ballı börek :) Pizza modu şu...Hem fan işareti, hem alttan pişirme ( alt çizgi ) işareti olacak...En ideal pişirme modu bu. Eğer fırın taşı varsa onu fırın zeminine oturtarak fansız alt üst mod kullanarak da pişirebilirsiniz. Bu durumda sert bir amerikan servisle pişirme kağıdına konmuş pizzayı taşa kaydırmanız gerekecek.

Güvenin bana, sonuç mükemmel. Deneyin, artık hazır pizza istemeyecek canınız...

PESTO SOSLU PİZZA

Dilersek pizza sosu yerine pesto sos da kullanabiliriz. Biz pesto soslu patlıcanlı pizza da yaptık. Çok değişik ve güzel bir tattı. Dilerseniz Barilla ya da Knor’un hazır pesto sosunu da kullanabilirsiniz.

Pesto sos yapımı:

Yarım çay bardağı dolmalık fıstık

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım demet fesleğen ( 100-150 gr)

1 diş sarımsak

50 gr. rende permasan ya da mozerella

Blender dan geçiriyoruz.

Tuz ve baharatlandırma işlemi yapıyoruz. (Permasan olunca tuza gerek yok)

Patlıcanları ise şöyle kullanıyoruz. Patlıcanı alaca soyup ikiye kestikten sonra dikine şeritler şeklince ince dilimler halinde doğruyoruz. 1 saat kadar tuza yatırıyoruz.( Tuzlu su değil tuz serpiyoruz üstüne ) Sonra silerek ya da yıkayarak (sonra kurutup) tuzdan arındırıyoruz. Her iki taraflarına zeytinyağı sürüyoruz. ( Dilerseniz biraz kızartabilirsiniz de ya da 2-4 dakika fırının ızgarasında pişirebilirsiniz.)

Pesto sosunu, açılmış pizza hamuruna, kenarlardan bir parmak boş kalacak şekilde sürüyoruz. Sosun üzerinde hiç boşluk kalmayacak şekilde patlıcanları diziyoruz. Üstüne 1-2 diş doğranmış sarımsak serpiyoruz. Biraz baharatlandırabilirsiniz. Bir küçük avuç da dolmalık fıstık serpiyoruz.

Pişirme işlemimiz yukarıdaki ile aynı.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder