25 Kasım 2011 Cuma

Mayalı Poğaça






Bu yılların tecrübesi! Birkaç tariften karıp zamanla şekillendirdiğim bir tarif. Deneyin! İnsanın aklını başından alıyor:)


Malzemeler:

1 tepsi için, 

700-750 gr arası un (Unun sertliğine, yoğurdunuzun kıvamına göre değişir. Ben bu tarifte 700 gr. kullandım. Un mutlaka yavaş yavaş, yoğurdukça eklenmeli. Makinede yoğuruyorsanız yarısını hazneye koyup diğer yarısını yoğurdukça kaşık kaşık ekleyin. )
280 ml. zeytinyağı
200 ml. yoğurt (Ev yoğurdu, orta sululukta)
25-50 ml. su (yarım çay bardağı gibi) içinde eritilmiş 1 tatlı kaşığından biraz fazla (10 gr.) kuru maya ya da 1 paket yaş maya (Eğer dolaba kaldırıp 1 gün sonra kullanacaksanız, kuru mayayı 6 gr. yaş mayayı da 1 paketten az kullanın)
1 tatlı kaşığı tuz-silme (10 gr)
1 tatlı kaşığı şeker-tepeleme (10 gr)
2 yumurta (Birinin sarısı üstü için ayrılacak.)

Üstü için, yumurta sarısı ve susam

İci icin, Beyaz peynir-maydanoz ya da zeytin ya da kiymali karisim ya da patatesli iç

Yapımı:

Hamur hakkında izlediğim videolar neticesinde tuz ve mayayı sonlara doğru, biraz yoğurduktan sonra ekliyorum artık. Ancak un mutlaka başından beri kontollü bir şekilde eklenmeli. Birdenbire eklerseniz hamur katılaşır ve kabarmaz. En sona kıvam ayarlamak için un bırakın...Maya ve tuz hariç karıştırıp iyice yoğurun. Sonra tuz, biraz yoğurup sonra maya ve en son kıvam ayarlamak için un...

Hamur yogurulduktan sonra nemli bezle ortulup 1 saat dinlendiriliyor. İyice kabariyor bu arada. ( Eğer o gün kullanılmayacak ise, hiç bekletmeden büyükçe bir poşete konup ağzı bağlanarak ya da kap streçlenerek buzdolabının normal gözüne kaldırılabilir. 24-48 saat kadar kalabiliyor. Hava almasın ve hamura kabaracak alan bırakın sadece ) Cevizden biraz daha buyuk parcalar koparilip yuvarlaniyor. Avuç içinde acilip malzemesi koyulduktan sonra yine top gibi, bastirmadan kapatiliyor. Yani sonucta elips gibi olacak ama kesinlikle bastirilmayacak, top gibi kabarik olacak, fotoğraftaki gibi...( Tüm fotolar eserimdir. ) Malzamesini tam ortasına itelemek için biraz dışlarından hamur çekiştirerek ek yerinde birleştiriyorum. Umarım anlatabilmişimdir:)

Yumurta sarısı ve susam sürdükten sonra 180 dereceye ulaşmış fırında fanlı ayarda üstü iyice kızarana kadar pişiriliyor.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder